Additív gyártási szakértők előrejelzése a 3D nyomtatás trendjeiről 2023-ra – 1. rész

Mi a 3D nyomtatás jövője? - összefoglaló

Az évente megjelenő felmérés, amelyet a 3D nyomtatási iparág vezetővel készül, elemzők, akadémikusok, vezérigazgatók és technológiai igazgatók, vezető ipari AM vállalkozások és a közösség szószólóinak meglátásait gyűjti össze. 

Idén több mint 80 szakértő adott előrejelzést a 3D nyomtatás 2023-as jövőjéről, amelyből az általunk érdekesnek vagy fontosnak vélt szemelvényeket teszünk közzé sorozatunkban.

Ismerje meg, mit jósolnak a szakértők erre az évre! Lássuk az első részt!

Guy Menchick, technológiai igazgató, Stratasys

Guy Menchik, Stratasys CEO
Guy Menchick, technológiai igazgató, Stratasys (fotó: Stratasys)

Először is az additív gyártás (AM) anyagfejlesztése jelentősen felgyorsult.  Ahogy a 3D nyomtatás egyre fejlődik és halad előre, folyamatosan új alkalmazásokat látunk, különösen a végfelhasználásra szánt alkatrészeknél, ami természetesen felkelti az anyaggyártó cégek figyelmét. Ez viszont új gyártási alkalmazásoknak ad teret – ami egy üdvözlendő körforgás, és a Stratasys továbbra is mozgatóereje kíván lenni ennek a folyamatnak.  Az FDM-rendszereink esetében például, ahol korábban 18 havonta bocsátottunk piacra új anyagokat, mostanra ott tartunk, hogy partnereinkkel közösen csak ebben az évben több mint egy tucat új anyagot tudtunk forgalomba hozni. A stratégiai partnerségek és felvásárlások szintén kulcsfontosságú részét képezik ennek a hosszú távú elképzelésnek, lehetővé téve, hogy bővítsük házon belüli anyagszakértelmünket, például a Covestro AM-anyagokkal foglalkozó üzletágának küszöbön álló felvásárlása révén.

Másodsorban azt látjuk, hogy az egész iparágban az additív gyártás ” bővítése” kerül előtérbe. Már képesek vagyunk gyártási minőségű darabok előállítására, és ez a folyamat csak gyorsabbá és termelékenyebbé válik, ahogyan előre tekintünk. Ez világszerte egyre inkább lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az AM-et beépítsék gyártási műveleteikbe, azonban a hardveren túl a fejlesztéseket támogató szoftverekre is ki kell térnünk. Az ipar 4.0 integráció kétségtelenül központi szerepet fog játszani az elkövetkező években az ütemezésben, a felügyeletben, a karbantartásban, a minőségbiztosításban és sok más területen.

A Stratasys számára a csatlakoztathatóság és az automatizálás beépítése a rendszereinkbe már most is a teendők középpontjában áll, és ez tükröződik a legújabb fejlesztéseinkben is – például az SDK-k elérhetővé tételében, amelyekkel a rendszereket a vállalati gyártási alkalmazásokhoz lehet csatlakoztatni. A Stratasys nemrégiben bemutatott egy gyártásautomatizálási cellát is, amely automatizálja az alkatrészek ipari 3D nyomtatókból az utókezelő rendszerekbe történő továbbításának folyamatát – demonstrálva, hogy az automatizálásra való összpontosítás végső soron hogyan javíthatja az alkatrészhozamot és a termelékenységet.

Nikolai Zaepernick, üzleti igazgató és ügyvezető igazgató, EOS

Általánosságban az anyag-, hardver- és szolgáltatásértékesítés folyamatos növekedésére számítunk, mivel az iparág 2023-ban tovább fejlődik.

Van egy trend, amely egyre nagyobb teret fog nyerni, ez pedig a gyárkoncepciók alkalmazásvezéreltté válása.  Megköveteli majd a gépek, a perifériák és az utókezelés optimalizálását az alkatrészhozam maximalizálása és a költségek minimalizálása érdekében. Az AM-gyártósor optimalizálása egy üzleti tervet életképtelenből életképessé tehet, vagy éppen növelheti a nyereség és a tervezési innováció lehetőségét. 

Ezen felül az additív gyártással a gyártók a fizikai ellátási láncot egy digitális szállal kötik össze, amely lehetővé teszi számukra a termékek hatékonyabb kezelését a koncepciótól az életciklus végéig. A gyártás bármely olyan helyen elosztható, ahol digitális gyártási rendszer működik, pusztán egy fájl elküldésével. Ez a decentralizáció lehetővé teszi az együttműködőbb, átláthatóbb és hatékonyabb ellátási láncot, ahogyan arra az AM szerepe már a Covid-19 világjárvány idején is rávilágított az ellátási lánc kihívásainak leküzdésében.

Mi az EOS-nál elkötelezettek vagyunk a felelős gyártás iránt, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá és sürgetőbbé válik. Az EOS és más gyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gépeket és az anyagokat energiatakarékosabbá és fenntarthatóbbá tegyék, támogatva a körforgásos gazdasági modellt, a jobb újrahasznosíthatóság és biológiai lebomlás révén.  A jövőben továbbra is látni fogjuk az anyagtudomány, a gyártás és a technológia közötti szinergia felgyorsulását – olyan innovációs lehetőségeket szabadítva fel, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.  Miközben az AM-ökoszisztéma minden részébe történő jelentős beruházások táplálják a növekedést, nem lehet eléggé hangsúlyozni az anyagok jelentőségét.

Philipp Kramer, műszaki igazgató és társalapító, DyeMansion

A gyártás bővítése csak akkor lehetséges, ha mindenki együtt dolgozik, és az egyes folyamatok tűréshatárai ismertek és korrigálhatóak.
2023-ban látni fogunk néhány kulcsfontosságú alkalmazást, ahol a megismételhetőség és a gyári automatizálás terén óriási javulást értek el.

Hamarosan érkezünk a második résszel!