Egyedi, 3D nyomtatott jégkorong sisakbélés

A jégkorongfelszereléseket gyártó Bauer Hockey a 3D nyomtatógyártás egyik piacvezetőjével, az EOS-szal együttműködve kifejlesztette a Bauer REAKT sisakot. A sportszergyártó az EOS 2019-ben bejelentett Digital Foam módszerét használta. A szabadalmaztatott Digital Foam technológiára alapozva, a súly csökkentésére és a nagyobb légáteresztő képesség elérésére a Bauer rácsokat épített be a REAKT sisak bélésbetéteinek kialakításába.

A REAKT bélés kialakítása során először beszkennelik a játékos fejét, az adatokból az EOS szelektív lézerszinterezési technológiájával 3D nyomtatással elkészítik a sisakbélést, majd színezik, és előkészítik a végső összeszereléshez. Az eredmény egy olyan sisak, amely tökéletesen illeszkedik viselőjére.

A Bauer Hockey EOS-szal együttműködésben készített REAKT sisakja
Fotó: EOS/Bauer Hockey

A REAKT sisakot a Bauer a 2022-es Stanley Kupa-győztes Cale Makarral és a 2015-ös Hobey Baker-díjas Jack Eichellel mutatta be először a 2022-es National Hockey League-ben (NHL). Ebben a sorozatban legalább két tucat NHL-játékos viseli a REAKT-ot. A Bauer 300 globális kiskereskedőnél is elérhetővé tette a terméket, a fogyasztók a személyre szabott sisakot négy héten belül kapják kézhez.

“Nincs két egyforma fej, akár élsportolókról, akár amatőr hokisokról beszélünk” – nyilatkozta Mathieu Dejardins, a Bauer Hockey védőfelszerelésekért felelős vezető márkaigazgatója. “A Bauer most belevetette magát a tömeges testreszabásba. Az EOS-szal és más partnerekkel együttműködve továbbfejlesztjük a MyBauer egyedi hokifelszerelés-programot, amely mostantól a nagy mennyiségben gyártható, de egyénre szabott sisakbetéteket is magában foglalja. Noha a Digital Foam még viszonylag új, megingathatatlanul a termékinnováció élvonalában tart minket, ráadásul, más gyártási és mérnöki korlátokat is meg tudunk kerülni vele”.

“Lenyűgöző a Bauer innovációja. A sportfelszerelés gyártásban most kezdenek el igazán elgondolkodni rajta, hogyan lehet a 3D nyomtatást kihasználni, és milyen szerepet játszhat mindenféle védőfelszerelésben és a kényelemre tervezett termékekben a Digital Foam. Büszkék vagyunk a Digital Foam Bauer prémium kategóriás sisakkínálatának gyártásában betöltött szerepére A hagyományos gyártást egyébként nem kiszorítani fogja a 3D nyomtatás, hanem inkább kiegészíteni, és ez a projekt erre egy kiváló példa.”