Additív gyártási szakértők előrejelzése a 3D nyomtatás trendjeiről 2023-ra – 3. rész

Additív gyártási szakértők előrejelzése a 3D nyomtatás trendjeiről 2023-ra - 3. rész

Mi a 3D nyomtatás jövője? - összefoglaló

Az évente megjelenő felmérés, amelyet a 3D nyomtatási iparág vezetővel készül, elemzők, akadémikusok, vezérigazgatók és technológiai igazgatók, vezető ipari AM vállalkozások és a közösség szószólóinak meglátásait gyűjti össze. 

Idén több mint 80 szakértő adott előrejelzést a 3D nyomtatás 2023-as jövőjéről, amelyből az általunk érdekesnek vagy fontosnak vélt szemelvényeket teszünk közzé sorozatunkban.

Ismerje meg, mit jósolnak a szakértők erre az évre! Következzen a 3. rész!

Dr. Jeffrey Graves, elnök-vezérigazgató, 3D Systems

A különböző szervezetek folyamatosan integrálják az additív gyártást (AM) a termelési műveleteikbe, hogy csökkentsék az ellátási lánc kockázatait, fokozzák a terméktervezés rugalmasságát és csökkentsék a gyártási költségeket. A következő évre előre tekintve úgy vélem, jelentős fellendülést fogunk látni az AM használatában, amellyel növelhető az innováció sebessége az egészségügyben, az iparban és a gyógyszeriparban.

Az egészségügy továbbra is mérsékelt ütemben alkalmazza majd az AM-et a testreszabott egészségügyi megoldások biztosítására, főként a piac erősen szabályozott jellege miatt. Az iparág vezető orvostechnikai eszközgyártói már most is betegspecifikus implantátumokat, eszközöket és műtéti segédeszközöket készítenek fémekből és polimerekből, amelyeket az egyes csontok alakjához igazítanak. A következő év előrehaladtával arra számítok, hogy egyre több kórház kezdi majd közvetlenül a létesítményeiben alkalmazni az AM-et számos alkalmazás, többek között az ortopédia, a fogászat és a sebészeti műszerek területén. Az AM közvetlenül a betegellátás helyén képes az ellátási láncok egyszerűsítésére, ami lehetővé teszi a kórházak számára, hogy felgyorsítsák a kezükben lévő alkatrész legyártási idejét. Ezzel végső soron hatékonyabbá válik a betegellátás.

Az ipari piacokon óriási növekedés tapasztalható azon gyártók számában, amelyek a fém AM-et alkalmazzák a végfelhasználásra szánt alkatrészek gyártására, különösen a repülőgépiparban és az energiaiparban. Úgy vélem, hogy ez a trend folytatódni fog, és a kompozit anyagok egyre nagyobb teret nyernek a gyártási alkalmazásokban. Ezt elősegíti majd az anyagok és a 3D nyomtatási technológia fejlődése.

Ezt elősegíti majd az anyagok és a 3D nyomtatási technológia fejlődése. Az előttünk álló évben új, kifejezetten tömeggyártásra tervezett AM-megoldásokra számítok, amelyek technológiájának segítségével a gyártók olyan módon tudják majd felgyorsítani munkafolyamataikat, ami korábban nem volt lehetséges. 

Végül pedig számos vállalat dolgozik olyan egyedi bioprinting megoldásokon, amelyek pozitívan befolyásolják a terápiák fejlesztését és a betegellátás módját. Úgy vélem, hogy 2023-ban jelentős előrelépések történnek majd a bioprintelt emberi szövetmodellek felhasználásával a gyógyszerkutatás és -fejlesztés felgyorsítása érdekében. Az a képesség, hogy a laboratóriumban, a fejlesztési folyamat korai szakaszában pontosan szimulálni tudjuk az emberi reakciót egy kísérleti gyógyszerre, jelentősen lerövidítheti az új gyógyszerek piacra kerülésének folyamatát, és végül szükségtelenné teheti az állatkísérleteket.

Arjen Evertse, EMEA értékesítési igazgató, Mimaki Europe

A 3D nyomtatás elfogadása és használata a feldolgozóiparban és az ipari termelésben az elmúlt években folyamatosan nőtt, különösen mivel egyre több költséghatékony, nagy termelékenységű modell kerül a piacra. Úgy látjuk, hogy a piacra kerülési idővel kapcsolatos szigorú elvárások 2023-ban is folytatódni fognak, így a termékfejlesztési szakaszban egyre keresettebb lesz a fotorealisztikus, élénk színekkel, rendkívül pontos színreprodukcióval és finom részletekkel rendelkező prototípusok készítésének képessége.

Az automatizálás nem csak a 3D nyomtatási iparágban jelentkező trend, népszerűsége a szélesebb értelemben vett gyártóiparban is tovább növekszik. Az utókezelésektől kezdve a szoftverekig a gyártók végponttól végpontig tartó megoldásokat keresnek a munkafolyamataikhoz, hogy gyorsabban, minimális beavatkozással és kiszámíthatóbb, következetesebb eredménnyel dolgozhassanak.

Martin Krona, EMEA elnök, Markforged

A legnagyobb kihívást továbbra is az ellátási lánc válsága jelenti napjainkban a gyártók számára. Úgy vélem, hogy ez – az ukrajnai háború, a költségnövekedés és a növekvő infláció okozta kihívásokkal együtt – egészen 2025-ig folytatódni fog, és az Egyesült Királyságot és Európát sok más régióhoz képest súlyosabban érinti. Nincs se rövid távú, se egyszerű megoldás minderre.

A következő 12 hónapot tekintve azok a vállalkozások, amelyek gyorsan átveszik az új, agilisabb folyamatokat, erősebbek és ellenállóbbak lesznek, azok pedig, akik nem, eltűnnek. Ez tényleg egy “csak a legerősebbek maradnak életben” játék, ami arra készteti a vállalatokat, hogy a 3D nyomtatáshoz hasonló technológiát alkalmazzanak a kihívások leküzdésére.

Őszintén hiszem, hogy az AM 2023-ban fogja elérni az igazi áttörést. A globális válság felgyorsítja a technológia tömeges elterjedését. Az elmúlt évben láttuk, hogy nagy szervezetek is elkezdtek additív technológiát alkalmazni az ipari termelésükben, nem csak szerszámgyártásra, hanem a tömegpiacra való “betörés” miatt is. 

A 3D nyomtatási technológia iránti növekvő keresletet fogjuk látni a következő évben a védelmi és a repülőgépiparban is, valamint az olyan ágazatokban, mint a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) és az élelmiszercsomagolás – ahol a helyszínen történő nyomtatás segít kiiktatni az ellátási lánc késedelmeit.

Wayne Davey, a HP Go-to-Market, személyre szabási és 3D nyomtatási globális vezetője

2023-ban a 3D nyomtatási iparág tovább fog növekedni és bővülni. Az elmúlt évben számos globális bizonytalansággal kellett szembenéznünk, az ellátási lánc problémáitól kezdve a folytatódó klímaválságon át a küszöbön álló recesszióig. A 3D nyomtatás bebizonyította, hogy számos ilyen problémára megoldást jelenthet, és arra számítunk, hogy egyre több vállalkozás fog a 3D nyomtatáshoz és annak eredendő rugalmasságához folyamodni az ellátási láncok megerősítése céljából. 

A 3D nyomtatási technológia lehetővé teszi a márkák számára a termékek személyre szabását, hogy a versenyképes piacon magukhoz vonzzák és megtartsák a vásárlókat. Az additív gyártás rugalmas jellege lehetővé teszi a személyre szabott termékek költséghatékony, fenntartható tömeggyártását, és csökkenti a különféle gépek és különböző alkatrészek szükségességét. 

Végül pedig a digitalizáció az egyenletességnek és a megismételhetőségnek köszönhetően egyre vonzóbbá teszi a 3D-s gyártást, nemcsak a polimerek, hanem a fémek terén is, ami azt jelenti, hogy a különböző területeken, például az ipar, az autóipar, a fogyasztási cikkek és az egészségügy területén egyre több márka lesz képes kihasználni a tömeges additív gyártás előnyeit. Ahogy a 3D technológia egyre fejlettebbé válik, az újabb megoldások képesek lesznek megfelelni a megnövekedett igénynek, miközben a szintet tömegtermelésre emelik.