Additív gyártási szakértők előrejelzése a 3D nyomtatás trendjeiről 2023-ra – 2. rész

Additív gyártási szakértők előrejelzése a 3D nyomtatás trendjeiről 2023-ra - 2. rész

Mi a 3D nyomtatás jövője? - összefoglaló

Az évente megjelenő felmérés, amelyet a 3D nyomtatási iparág vezetővel készül, elemzők, akadémikusok, vezérigazgatók és technológiai igazgatók, vezető ipari AM vállalkozások és a közösség szószólóinak meglátásait gyűjti össze. 

Idén több mint 80 szakértő adott előrejelzést a 3D nyomtatás 2023-as jövőjéről, amelyből az általunk érdekesnek vagy fontosnak vélt szemelvényeket teszünk közzé sorozatunkban.

Ismerje meg, mit jósolnak a szakértők erre az évre! Lássuk a második részt!

Dr. Gregory Hayes, az EOS Észak-Amerika alkalmazott technológiákért felelős alelnöke

Az additív gyártás jelenleg még mindig egy feltörekvő technológia a gyártási világban, amelynek korai alkalmazói sikereket mutatnak, és számos területen lassan, de folyamatosan – alkalmazásról alkalmazásra – haladnak előre. Ma az ipari 3D nyomtatás a “mutasd meg” korszakában van, ahol a vállalatok olyan kérdéseket tesznek fel, mint “mi ez a technológia, és hogyan lehet hasznos számomra?”. Ez a technológia bevezetési görbéjénél megszokott válasz.  

A jövőben az AM-re továbbra is úgy tekintenek majd, mint egy újabb eszközre az eszköztárban, amelyből csemegézve a mérnökök és a gyártó cégek jobban átlátják majd, hogyan használják ki a rendelkezésükre álló technológiák sokféleségét. Ahogy iparágként tovább fejlődünk, a mérnökök tudni fogják, mikor kell egy alkatrészt 3D nyomtatással előállítani, mikor kell az darabokat továbbra is megmunkálni, és mikor kell egy rendszert optimalizálni a költségek és a teljesítmény szempontjából. Ez fogja elhozni a végleges váltást a “látnom kell” korszakból egy ismertebb, árucikk-alapú piac felé. Ahogy haladunk előre 2023-2024-ben, elkezdjük áthidalni a szakadékot a feltörekvő technológiától az árucikké válásig, és így a munkaerő-fejlesztés és a beszállítók minősítése jelentősebb témává válik az újévben.

Gareth Neal, üzletfejlesztési menedzser EMEA és Izrael, 3D nyomtatás és fejlett alkalmazások, Xaar

Látni fogjuk az additív gyártás konszolidálódását a nagyüzemi gyártásba való bekerülésben, számos ágazatban és alkalmazásban. Bár sok esetben ez a változás nem lesz nyilvánvaló, mivel a vállalkozások védik a szellemi tulajdonukat, a fejlődés több fronton is előre fog haladni. Legyen szó akár az új anyagtulajdonságok és gépkonfigurációk evolúciójáról, akár szoftverfejlesztésekről és az alkatrészhozam-kapacitás termelési mérőszámok általi meghatározásáról, jelentős változások fognak végbemenni. A szoftverek tehát egyre nagyobb szerepet fognak játszani, ahogy az alkatrészgyártás összetettségét egyre szélesebb körben értik majd.

Emellett egyes projektek összetettsége olyan hálózatokat fog igényelni, amelyekben a vállalatok együttműködnek a teljes megoldás megvalósítása érdekében. Csak a teljes ellátási láncon átívelő együttműködés és tudásmegosztás révén fog fejlődni a beruházás, a széles látókör és az AM-hez szükséges képesség, ami biztosítja, hogy az AM a gyártási folyamat szerves részévé váljon.

Gareth Neal, Xaar
Gareth Neal, üzletfejlesztési menedzser EMEA és Izrael, 3D nyomtatás és fejlett alkalmazások, Xaar (Fotó: Xaar)

Bradley Rothenberg, vezérigazgató, nTopology

2023-ban még több ipari alkalmazását fogjuk látni a 3D nyomtatásnak, ami exponenciálisan több minősített alkatrészhez és a 3D nyomtatást kihasználó folyamatokhoz vezet. Mindez egy erős 2022-es évre épül, amikor még több vállalat bizonyította a 3D nyomtatás értékét. 2022-ben nemcsak a nagy OEM-gyártók, hanem a teljes ellátási láncban működő vállalatok is elkezdték felismerni a 3D nyomtatás értékét. Rájöttek, hogy a 3D nyomtatás, mint gyártási technológia kihasználásával teljesítménybeli előnyök, költségcsökkenés és a fejlesztési sebesség növekedése is elérhető, elsősorban a fejlett tervezés révén.